mosxaraki

700ml (1 μπουκάλι) κόκκινο κρασί
2 πορτοκάλια
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
8-10 γαρύφαλλα
2 ξυλάκια κανέλας
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)

Βάζουμε το κρέας 4-5 ώρες στο ψυγείο, μέσα σε μαρινάδα που έχουμε φτιάξει με το κρασί, το ξύδι, το 1 καρότο και τα 2 κρεμμύδια σε φέτες, το μισό δεντρολίβανο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Το στραγγίζουμε κρατώντας το υγρό της μαρινάδας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με 2 κ. σ. ελαιόλαδο και όταν κάψει καλά σωτάρουμε το κρέας μέχρι να κοκκινίσει απ΄όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το κρατάμε χωριστά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο σκόρδο σε φετάκια, τα δύο καρότα σε φετάκια και το μπαχάρι, ανακατεύοντας γιά 2′-3′ σε μέτρια φωτιά. Οταν μαλακώσει, προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη φωτιά γιά 1′-2′. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί το υγρό στο 1/3 περίπου. Περνάμε τα πορτοκάλια από το χοντρό τρίφτη και κατόπιν τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους. Ρίχνουμε στο κρέας το χυμό ανακατεμένο με τον τοματοπελτέ, το δεντρολίβανο, τα υπόλοιπα σκόρδα κομμένα στη μέση, την κανέλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει 1 ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές. Προσθέτουμε τότε το ξύσμα πορτοκαλιού, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου άλλη μία ώρα, ανάλογα με το κρέας. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε το φαγητό με φρέσκιες ταλιατέλες, με χιλοπίτες ή άλλο παραδοσιακό ζυμαρικό σαν τα στριφτάρια ή το φυτιλάκι, με πουρέ πατάτας.

tips: αυτό το φαγητό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με βοδινό κρέας. Αν βρείτε, θα το βάλετε στη μαρινάδα από το βράδυ (γιατί είναι πιό σκληρό) και θα χρειαστεί περισσότερο βράσιμο. Προσέξτε, ακόμα, την ποιότητα του κρασιού που θα βάλετε στο φαγητό. Δοκιμάστε το πριν το χρησιμοποιήσετε και αν δεν σας ικανοποιεί αλλάξτε το. Ενα κακό κρασί μπορεί να καταστρέψει το φαγητό.

Πηγή athinorama